Nejen režisér

Aby se během studií Miloš Forman uživil, zapsal se na brigádu do dolů v Rakovníku. Poté pracoval u začínající Československé televize, kde uváděl vlastní pořad o filmu a uplatnění našel i jako občasný epizodní herec. Objevil se například ve filmech Slovo dělá ženu nebo Stříbrný vítr. Vždycky se chtěl stát sportovním reportérem, avšak ze sportovní redakce se mu nikdy nikdo neozval. Podílel se na scénáři komedie Martina Friče Nechte to na mně a působil jako druhý asistent režie s Alfrédem Radokem na filmu Dědeček automobil.

Vedle své režisérské kariéry se Miloš Forman v USA uplatnil i jako herec vedlejších rolí. Zahrál si například v romantických komediích Heartburn (Hořkost), New Year’s Day (Nový rok) nebo Keeping the Faith (Rabín, kněz a krásná blondýna). Byl výkonným producentem krátkometrážního dramatu o dětském trýznění Dreams of Love (Sny o lásce), dramatu o dospívání Way Past Cool (O hodně víc než pohoda) a historického kazašského eposu The Nomad (Nomád). Mimo jiné dlouhá léta působil jako pedagog na Columbia University v New Yorku, kde byl mezi jeho studenty například budoucí slavný režisér James Mangold.

Zdroje:

Forman, M., Novák, J.: Co já vím? aneb Co mám dělat, když je to pravda? Autobiografie Miloše Formana. Praha, Bookman, 2007, s. 5–122.
Lukeš, J.: Miloš Forman v kostce. Praha, Academia, 2019, s. 41–43 a s. 54–58.
Miloš Forman: oficiální stránky Miloše Formana. Dostupné z URL:
<https://milosforman.com/cz/about/biography> (navštíveno 14. 1. 2024).
Miloš Forman. Dostupné z URL: <https://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Forman> (navštíveno 14. 1.2024).

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *